18 januari 2018 - Door: Stefan Rooijakkers

In ons nieuwsbericht van oktober jongstleden kondigden wij aan dat in december 2018 de palen voor de loods de grond in zouden gaan. Helaas is dit nog niet zover. De verschillende redenen waarom het nog niet zo ver is lees je in dit nieuwsbericht.

Projectmanagement

Gemeente Haarlem heeft aangegeven dat bij de realisatie van Skatepark Haarlem het projectmanagement door Gemeente Haarlem uitgevoerd wordt. Een aantal weken nadat wij het budget van Gemeente Haarlem toegezegd hadden gekregen, ontvingen wij onaangekondigd een factuur van duizenden Euro’s van een externe partner van Gemeente Haarlem. Dit was enkel voor het versturen van een aantal eenvoudige e-mails naar aannemers. Stichting Skatepark Haarlem heeft hierna besloten om het projectmanagement zelf te gaan doen. Wanneer wij dit niet zelf verder hadden opgepakt, was het budget voor het skatepark waarschijnlijk al opgegaan aan projectmanagement.

Projectmanagement is een tijdrovende en ingewikkelde klus. Gelukkig hebben wij in onze stichting iemand met ruime ervaring in projectontwikkeling en bouw. Hierdoor heeft Stichting Skatepark Haarlem zelf een geschikte aannemer gevonden om de loods te bouwen. De offerte is getekend en in december 2018 zou het dus echt gaan gebeuren.

Kavel

Verschillende percelen in de Waarderpolder staan al een geruime tijd te koop. Een reden voor Gemeente Haarlem om ons daar een kavel toe te kennen, is om in de Waarderpolder weer reuring te krijgen. Dit is vergelijkbaar met opgebloeide gebieden als Strijp S in Eindhoven (die onlangs een miljoenensubsidie hebben ontvangen voor skatepark Area 51) en NDSM in Amsterdam, waar nu veel grote bedrijven als MTV en Redbull gevestigd zijn na de komst van Skatepark Amsterdam (inmiddels verhuisd en wederom zeer succesvol).

Onlangs is de kavel naast ons verkocht inclusief een aantal vierkante meters van de kavel van Skatepark Haarlem. Hierdoor moeten wij zonder overleg verplaatsen.

Vergunningen

Met de verplaatsing van de kavel verplaatst het skatepark enkele meters. Dit leek ons in eerste instantie geen probleem, maar dit bleek het wel te zijn. Alle (bouw)vergunning en aanvragen moesten opnieuw worden ingediend.

De nieuwe aanvragen zijn samen met onze ingeschakelde aannemer inmiddels opnieuw uitgevoerd. Uit een niet geïnformeerde afdeling van Gemeente Haarlem kregen wij ondertussen te horen dat Skatepark Haarlem te laat was en dat de subsidie ingetrokken zou worden. Door interne miscommunicatie bij de Gemeente is dit gelukkig van tafel geveegd.

Bodemonderzoek

Eind vorig jaar ontvingen wij de mededeling dat door de niet voorgelegde verplaatsing van de toegewezen kavel een nieuw mileukunding bodemonderzoek moet worden gedaan. Er mag niet gebouwd worden voordat de uitslag hier van bekend is. Het bodemonderzoek wordt deze week uitgevoerd, na aandringen van Stichting Skatepark Haarlem op kosten van Gemeente Haarlem.

Bommen

De volgende tegenslag vond deze week plaats. Wij kregen te horen dat het perceel behoort tot een risicogebied NGE (Niet Gesprongen Exlosieven). Op 22 december 1942 vond een bombardement plaats op de nabijgelegen gasfabriek (Lichtfabriek). Gemeente Haarlem geeft aan dat grondroerende werkzaamheden op locatie met bijbehorend maatwerk advies uitgevoerd dienen te worden. Eerder gaat er logischerwijs niet gebouwd worden. Helaas krijgen wij dit nu pas te horen.

Crowdfuning en sponsoring

Door de bovenstaande punten moeten wij de crowdfunding helaas ook uitstellen. Deze gaat plaatsvinden wanneer de bouw begint. Dit doen wij om het laatste gedeelte van de bouw van de obstakels en de horeca te financieren. Veel potentiele sponsoren waar wij mee in gesprek zijn willen pas een toezegging doen wanneer de bouw begint, helaas moeten wij hier nog op wachten door de vertragingen.

Veel aanmeldingen skateboardlessen

De afgelopen periode hebben wij enorm veel aanvragen gehad voor de nieuwe serie skateboardlessen. Zolang wij nog geen overdekte locatie hebben, gaan deze net als vorige seizoenen plaatsvinden op Skatepark ’t Landje. De start van deze lessen hangt nauw samen met de lange termijn weersvoorspellingen van Piet Paulusma, hij schijnt hier erg goed in te zijn.

Trots

Trost zijn wij op alle vrijwilligers die zich keihard inzetten voor de Stichting. Ook zijn we enorm trots op de bondscoach Sjoerd Vlemmings die afgelopen week in Rio de Janeiro was om onze Nederlandse helden te helpen kwalificeren voor de Olympische spelen. Afgelopen week is hij herhaaldelijk op NOS en andere nationale televisie voorbij gekomen om skateboarden verder op de kaart te zetten. Wij kunnen niet wachten tot het jonge talent uit omgeving Haarlem zich verder kan ontwikkelen en met onze bondscoach mee op pad gaat.

Vervolg

Onze vorige afspraak bij Gemeente Haarlem werd op het laatste moment afgezegd. Aanstaande maandag hebben wij een nieuwe afspraak staan. Wij gaan alle bovenstaande punten evalueren en hopen meer duidelijkheid te krijgen over door ons beoogde planning. We proberen jullie zo goed mogelijk op de hoogte te houden van de ontwikkelingen. Bedankt voor alle liefde die wij hebben mogen ontvangen tot zo ver!