8 mei 2017 - Door: Stefan Rooijakkers

Sjoerd Vlemmings is de bondscoach voor de Olympische Spelen in Tokyo (2020). Ongeveer twee weken terug heeft hij de Nederlandse Skateboard Selectie bekend gemaakt. In de selectie van 21 dames en heren is slechts een rijder uit Noord Holland opgenomen. Onlangs werd bekend gemaakt dat dat Gemeente Den Haag 1 miljoen euro investeert voor een Nationaal Topsport Centrum (NTC) voor street skaten in de voormalige RAC-Hallen. Ook in Brabant wordt een NTC locatie gerealiseerd voor de discipline skateboarden park. Er zijn vele ontwikkelingen in skateboardland. Wij besloten met Sjoerd Vlemmings op pad te gaan in Amsterdam en hem een aantal vragen te stellen.

Bondscoach Sjoerd Vlemmings filmt skateboraden Ryan Talbot

Sjoerd Vlemmings filmt Ryan Talbot in Amsterdam

Gefeliciteerd Sjoerd, je bent onze bondscoach. Hoe staat het met de media aandacht nu? Zijn we er vroeg bij?

Jullie zijn er zeker vroeg bij. De media aandacht is heel groot. Skateboarden staat volop in de belangstelling nu.

Waar staan wij met skateboarden in Nederland, in vergelijking tot andere landen?

We staan goed. Er zijn natuurlijk grote landen als de Verenigde Staten en Australië met een betere skateparkcultuur en die hebben meer faciliteiten om (overdekt) te skateboarden. Ik ben erg blij met jullie initiatief om een indoor skatepark te realiseren in een plaats waar veel goede skateboarders opgroeien en een hechte skateboardcultuur is.

Wat mist Nederland om tot de absolute top van skateboardlanden te behoren?

Ik denk dat Nederland vooral een aantal goede faciliteiten mist in de steden waar veel jeugd begint met skateboarden.

De selectie komt bijna volledig uit plaatsen waar een indoor skatepark is. Hoe belangrijk is een skatevoorziening in elke stad?

Het is ontzettend belangrijk. Je ziet in het zuiden goede bowlskaters, want daar zijn de faciliteiten om dit te doen. Bijvoorbeeld Area 51 in Eindhoven heeft een grote bowl. Den Bosch heeft een overdekte vert-ramp en skatepark Ladybird uit Tilburg heeft veel transition. Park en street zijn de Olympische disciplines en je ziet dat veel skateboarders uit Zuid-Nederland in beide erg goed zijn. Brabant heeft dan ook wel de hoogste skateparkdichtheid van Nederland.

Wanneer er meer skateparken zijn, verwacht je dat er daardoor meer mensen gaan skateboarden?

Ja, dat verwacht ik zeker. Mede omdat skateboarden nu volop in de belangstelling staat. Dit is optimaal voor talentonwikkeling en naar de toekomst toe. De jeugd is de toekomst. In de winter stilliggen, omdat de faciliteiten er niet zijn is zonde. Continuïteit is belangrijk.

Is er vanuit de bond (Skateboard Federatie Nederland) een ontwikkelingsplan voor nieuw talent?

Op dit moment zijn wij bezig om dit uit te werken. Dit plan is al in een gevorderd stadium.

Wat kan de overheid of wat kunnen bedrijven doen om te helpen bij realisatie van overdekte skatevoorzieningen?

Financiële ondersteuning bieden om daarmee een skatepark te realiseren is het belangrijkst.

Door dat skateboarden een Olympische sport is geworden lijkt het logisch dat branchevreemde partijen er in stappen. Hoe sta jij daar tegenover?

Ik sta er positief tegenover. Het is goed voor het skateboarden als sport. Het kan bijvoorbeeld zorgen voor meer prijzengeld bij (nationale) kampioenschappen. Maar vergeet vooral de organisatie van evenementen niet. Veel gebeurd nu vrijwillig, wat overigens natuurlijk geweldig is, maar het biedt nieuwe mogelijkheden.

Hoe werk het samenstellen van een selectie? Kan de selectie nog veranderen? In Haarlem is veel talent, maar helaas nog geen faciliteit. Zou er in de toekomst nog iemand toegevoegd kunnen worden (uit omgeving Haarlem)?

De selectie is samengesteld op inzicht. Er is natuurlijk altijd ruimte voor verandering. In de toekomst zal er gewerkt worden met selectiecriteria.

skateboarders en Sjoerd weggestuurd

Skateboarden is buiten helaas niet op alle ideale plaatsen toegestaan.

Wie is de 'Max Verstappen' van het skateboarden. Wie gaat skateboarden in Nederland op de kaart zetten?

Het is lastig om nu namen te noemen, ik wil niemand overslaan van de grote groep. De groep kent veel talent. Wel denk ik dat deze Olympische Spelen Keet Oldenbeuving dit zou kunnen gaan doen.

In er al een Olympische outfit bekend voor de Nederlandse Selectie? Wat is het Nederlandse skateboard tenue?

Daar wordt nog volop over nagedacht. Het is nog niet bekend.

De disciplines zijn park en street. Wat wordt het format? Is het vergelijkbaar met andere skateboardwedstrijden?

In de lijn der verwachtingen zal StreetLeague de kwalificatie eis worden richting de spelen. Waarschijnlijk wordt het wedstrijdformat op de Spelen twee runs van een minuut.

Hoe gaan jullie trainen?

Sport specifiek gaan wij op kracht trainen, inveren en sprongen maken. De zuurstofopname capaciteit gaan wij vergroten, zodat conditie op peil is. We kijken naar de motorische grondeigenschappen: kracht,. lenigheid, snelheid, coördinatie en uithoudingsvermogen. Dan is in volgorde van relevantie om te trainen voor skateboarden: coördinatie, uithoudingsvermogen en (snel)kracht. Het trainen op behendigheid doe je in een indoorfaciliteit, dus het is van groot belang dat we in de winter en bij slecht weer of regen ook kunnen skaten. De regen houdt ons dan niet tegen.

Komen jullie trainen in Haarlem?

Ja dat willen wij graag. Daarnaast krijgen wij een nationaal park in Den Haag. Dat wordt een Nationaal Topsport Centrum. Ik ben blij dat de Gemeente Den Haag hier een miljoen voor uittrekt. Ik ben hier oprecht heel erg blij mee. Los van het feit dat het een skatepark is, kan het goed werken als plek voor jongeren, het geeft hun een doel.

In 2010 bracht je de skateboardvideo 103 The Movie uit. Die was vet! Je bent nog veel aan het filmen, heb je plannen voor een nieuwe video?

Dankje leuk te horen dat je de video kan waarderen. Dit jaar doen we weer mee met Skate48. Er zal dan weer een nieuwe 10min film uitkomen. Daarnaast ben ik enkele tijd bezig met het filmen aan de nieuwe Booticelli film deze zal rond oktober november klaar moeten zijn.

Interview terwijl Sjoerd Vlemmings filmt

Interview terwijl Sjoerd filmt voor zijn nieuwe video.

Wij zijn je enorm dankbaar voor je inzet voor skateboarden in Nederland. Je aanbod om te helpen met de gesprekken voor Skatepark Haarlem met gemeente, sponsoren en partners gaan wij zeker gebruik van maken. Wij volgen je op de voet en wensen je heel veel succes als bondscoach!

Voor meer informatie over Skatepark Haarlem kunt u contact opnemen met de bestuursleden van de Stichting.

Stuur ons een mailContactformulier